Egy optikai refraktométerről („brixméter“) van szó, a skála terjedelme 0 – 32 °Bx, hibapontosság 0.2 %. Alkalmas tejitalok, a zöld vagy fickósör (malátasör), gyümölcslevek és zöldséglevek cukorfokának mérésére, továbbá olajemulziók (a víz olajtartalmának) és hasonlók mérésére is.
Ezt a refraktométert a gyümölcspárlatok készítése során is célszerű alkalmazni, illetve a mostanában egyre népszerűbb Cider-típusú italok (olvasható Cider, Cyder, Cidre, Sidr néha Szájdr formában is) készítése során - elsősorban a gyümölcs-cefre és gyümölcsalap cukorfokának megállapítására az erjesztés (ami az alkohol-képződés természetes formája) során. A párlatok (pálinkák) gyümölcsalapjának készítéséhez felhasználandó, érett gyümölcs cukorfoka kb. 20 – 30 °Bx között ingadozhat (ld. alább a Válogatott anyagok szokásos koncentrációja táblázatot).
Amennyiben az alap desztillációjának („pálinka-főzés“) nyomán a desztilláció eredményének „erejét“ kívánja megmérni, ajánlatunk a refraktométer az alkohol térfogatszázalékának mérésére.
A szőlő érettségének megállapítására ajánljuk a kifejezetten a borászatok számára bitosított típust.
A refraktométer automatikus hőmérséklet-kompenzációt alkalmaz.
Skála terjedelme | Eltérés (hibaérték) |
0 – 32 °Bx |
0.2 °Bx |
Példa: 100 g 25 °Bx – fokos oldat 25 g cukrot tartalmaz. Ez azt jelenti, hogy 100 g cukros oldat 25 g cukrot és 75 g vizet tartalmaz. Tehát a cukor 25 tömegszázalék cukrot tartalmaz.
Tipp: használja az alábbi számítási segédeszközöket - gyümölcsléből nyert alkoholhozam, oldatok cukorfokának kiszámítása
Termék neve |
°Bx |
|
Termék neve |
°Bx |
olajemulzió vízzel |
0 - 7 |
|
almalé, szénsavval (CO2) dúsított üdítő |
10 - 22 |
fickósör |
0 - 20 |
berkenye |
14 |
paradicsonlé |
3 - 6 |
félszilva |
15 - 18 |
őszibaracklé |
6 - 12 |
duránci szilva |
15 - 22 |
narancslé |
6 - 13 |
tejitalok |
16 - 21 |
sárgabarack |
8 - 11 |
vörösszilva |
18 - 22 |
meggy |
8 - 18 |
boróka - bogyó |
30 |
körte |
8 - 22 |
gyümölcskoncentrátum |
42 - 68 |
szilva |
9 - 14 |
sűrített tej |
52 - 68 |
ringlószilva |
10 - 15 |
növényi olaj |
57 - 90 |
cseresznye |
10 - 18 |
cukorszirup |
58 - 80 |
tárnics - gyökér |
10 - 25 |
gyümölcsdzsem |
60 - 70 |
Mérési eljárás
Tejitalok mérése nagyon egyszerű. Elegendő a mérendő anyagból pár csöpp a refraktométer optikai felületére, a mérőprizmára zárni a fedélkét (ezzel az anyag jobban rátapad a mérőprizma felületére), belenézni az okulár-részbe (fény ellenében tartandó, szükség esetén élesíteni), s így a skálán kényelmesen leolvasható a keresett érték.
Általános technikai paraméterek
- Referencia-hőmérséklet 20 °C
- ATC – automatikus hőmérséklet kompenzáció (0 és 30 °C között)
- Élesítés lehetősége
- Távolság ~ 175 mm
- Minőségi technikai kivitelezés, fém műszertest
- A csomag tartalma: ellenálló műanyag tok, refraktométer, tisztítókendő, pipetta mintavételre, csavarhúzó, magyar használati utasítás
A refraktométer skálája