Egy olyan optikai refraktométerről („brixméter“ + pácmérő) van szó, amely két skálával méri valamely oldat sótartalmát (ezrelékes kifejezés):
- Cukros oldatok, gyümölcslevek és zöldséglevek, olajemulziók (olaj vízben) mérésére alkalmas skála, 0 – 32 °Bx terjedelemben, hibapontosság 0.2 °Bx
- víz sótartalmának mérésére alkalmas skála 0 – 28 %, terjedelemben, hibapontosság 0.2 %, illetve az oldat telitettségi pontjának (saturation point) megállapítására szolgáló skálával – tehát az a pont, amelyiken túl a vízben további sómennyiség már nem oldható fel.
Ez a refraktométer a grillezésre készítendő húsok pácolására, sajtok készítése (pl. feta), s akár gyümölcs-cefre és gyümölcsalapok mérésére célszerű - a cukorfok mérésére gyümölcspárlatok készítése alkalmával az erjesztés (a cefre természetes alkoholképződése) során.
Az érett gyümölcs cukorfoka, amely a párlatok számára előkésztett cefre számára a legalkalmasabb, s elérheti akár a kb. 30 °Bx-fokot is (ld. alább a Válogatott anyagok szokásos koncentrációja táblázatot).
Amennyiben az alap desztillációjának („pálinka-főzés“) nyomán a desztilláció eredményének „erejét“ kívánja megmérni, ajánlatunk a refraktométer az alkohol térfogatszázalékának mérésére.
A szőlő érettségének megállapítására ajánljuk a kifejezetten a borászatok számára bitosított típust.
A refraktométer automatikus hőmérséklet-kompenzációt alkalmaz.
Skála |
Skála terjedelme |
Eltérés (hibaérték) |
Cukorfok - Brix skála |
0 – 32 °Bx |
0.2 °Bx |
Sótartalom - Salinity skála |
0 – 28 % |
0.2 % |
Példa 1: 100 g 25 °Bx – fokos oldat 25 g cukrot tartalmaz. Ez azt jelenti, hogy 100 g cukros oldat 25 g cukrot és 75 g vizet tartalmaz. Tehát a cukor 25 tömegszázalék cukrot tartalmaz. Tehát a cukor 25 tömegszázalék cukrot tartalmaz.
Példa 2: 1 kg vizes oldat, amelyben 100 g az oldott só, akkor 10 % sótartalommal bír.
Tipp: használja a számolótábla segédletetünket – az oldat cukorfokának kiszámítására
Termék neve |
°Bx |
|
Termék neve |
°Bx |
olajemulzió vízzel |
0 - 7 |
|
almalé, szénsavval (CO2) dúsított üdítő |
10 - 22 |
fickósör |
0 - 20 |
berkenye |
14 |
paradicsonlé |
3 - 6 |
félszilva |
15 - 18 |
őszibaracklé |
6 - 12 |
duránci szilva |
15 - 22 |
narancslé |
6 - 13 |
tejitalok |
16 - 21 |
sárgabarack |
8 - 11 |
vörösszilva |
18 - 22 |
meggy |
8 - 18 |
boróka - bogyó |
30 |
körte |
8 - 22 |
gyümölcskoncentrátum |
42 - 68 |
szilva |
9 - 14 |
sűrített tej |
52 - 68 |
ringlószilva |
10 - 15 |
növényi olaj |
57 - 90 |
cseresznye |
10 - 18 |
cukorszirup |
58 - 80 |
tárnics - gyökér |
10 - 25 |
gyümölcsdzsem |
60 - 70 |
Víz sótartalma
Édesvíz |
< 0.5 ‰ |
Brakkvíz (félsósvíz) |
0.5 - 30 ‰ |
Tengervíz |
30 - 50 ‰ |
Sóoldat |
> 50 ‰ |
Tipp: a sós oldatok mérésére ajánlott a modell tengervíz mérésére
Mérési eljárás
Az oldatok mérése nagyon egyszerű. Elegendő a mérendő anyagból pár csöpp a refraktométer optikai felületére, a mérőprizmára zárni a fedélkét (ezzel az anyag jobban rátapad a mérőprizma felületére), belenézni az okulár-részbe (fény ellenében tartandó, szükség esetén élesíteni), s így a skálán kényelmesen leolvasható a keresett érték.
Általános technikai paraméterek
- Referencia-hőmérséklet 20 °C
- ATC – automatikus hőmérséklet kompenzáció (0 és 30 °C között)
- Élesítés lehetősége
- Távolság ~ 175 mm
- Minőségi technikai kivitelezés, fém műszertest
- A csomag tartalma: ellenálló műanyag tok, refraktométer, tisztítókendő, pipetta mintavételre, csavarhúzó, magyar használati utasítás
A refraktométer skálája