Az oldat cukorfokának kiszámítása
Ez a számítási mód segít meghatározni, hogy mekkora mennyiségű vízre van szükségünk, amennyiben a koncentrált cukor-szirupból meghatározott édességű cukor-oldatot kívánunk előállítani.
Példa: amennyiben 100 g cukor-szirupot, melynek cukorfokát 62 °Bx értékben mértük, 540 g tiszta vízben oldunk, 9.7 °Bx cukorfokos eredményt mutató oldatot nyerünk.
Szirup cukorfoka (koncentrátum) | °Bx (gramm cukor 100 g vizes oldatban) |
Keverési arány | 1: rész víz |
A kapott oldat cukorfoka: °Bx (gramm cukor 100 g vizes oldatban)
A koncentrátum mérésére ajánlott refraktométer:
A nyert oldat mérésére ajánlott refraktométer:
Brix-fok (°Bx)
A Brix-fok (jele °Bx) a cukor és a víz mennyiségének arányát méri valamely cukros oldatban. A mérés szachariméterrel is elvégezhető, amely a folyadák sűrűségét méri, de refraktométerrel jóval könnyebb elvégezni a mérést. 100 g 25 °Bx – fokos oldat 25 g cukrot tartalmaz. Ez azt jelenti, hogy 100 g cukros oldat 25 g cukrot és 75 g vizet tartalmaz. Tehát a cukor 25 tömegszázalék cukrot tartalmaz.
A kiválasztott termékek (gyümölcs, zöldség, termény, stb.) szokásos cukortartalma
Termék neve | °Bx | Termék neve | °Bx | |
---|---|---|---|---|
olajemulzió vízzel | 0 - 7 | almalé, szénsavval (CO2) dúsított üdítő | 10 - 22 | |
fickósör | 0 - 20 | berkenye | 14 | |
paradicsonlé | 3 - 6 | félszilva | 15 - 18 | |
őszibaracklé | 6 - 12 | duránci szilva | 15 - 22 | |
narancslé | 6 - 13 | tejitalok | 16 - 21 | |
sárgabarack | 8 - 11 | vörösszilva | 18 - 22 | |
meggy | 8 - 18 | boróka - bogyó | 30 | |
körte | 8 - 22 | gyümölcskoncentrátum | 42 - 68 | |
szilva | 9 - 14 | sűrített tej | 52 - 68 | |
ringlószilva | 10 - 15 | növényi olaj | 57 - 90 | |
cseresznye | 10 - 18 | cukorszirup | 58 - 80 | |
tárnics - gyökér | 10 - 25 | gyümölcsdzsem | 60 - 70 |