Ez esetben egy olyan optikai refraktométerről van szó, amely a térfogatszázalékban kifejezett alkoholtartalom mérésére szolgál (optikai szeszfokoló). Gyümölcspárlatok és egyéb szeszes italok mérésére alkalmas (bourbon, whiskey).
Likőrféleségek mérésére nem alkalmas.
A metrikus rendszerben az alkoholtartalom mérésére a térfogatszázalékos alkoholtartalom kifejezés használatos (amelynek a címkén feltüntetett jelzése % VOL).
Amennyiben ismert a desztillátum literben kifejezett köbtartalma és refraktométerrel megméri a térfogatszázalékos alkoholtartalmát, akkor a tiszta alkoholtartalom kiszámítható: a két érték szorzata osztva százzal.
A gyümölcs-cefre előkészítése és erjesztésének folyamán ajánljuk a refraktométert oldatok cukorfokának mérésére, amely a gyümölcs-cefrék nagy többségének mérésére alkalmas.
A refraktométer nem rendelkezik automatikus hőmérséklet kompenzációval.
Skála terjedelme | Eltérés (hibaérték) |
0 – 80 % térfogat / térfogat |
1 % |
Tipp: használja a gyümölcsléből nyert alkoholhozamra kidolgozott számolótábla segédletetünket
Mérési eljárás
A desztillátumok (párlatok) mérése nagyon egyszerű. Elegendő a mérendő anyagból pár csöpp a refraktométer optikai felületére, a mérőprizmára zárni a fedélkét (ezzel az anyag jobban rátapad a mérőprizma felületére), belenézni az okulár-részbe (fény ellenében tartandó, szükség esetén élesíteni), s így a skálán kényelmesen leolvasható a keresett érték.
A pontos mérés érdekében érdemes tartani a 20 °C referencia-hőmérsékletet.
Általános technikai paraméterek
- Referencia-hőmérséklet 20 °C
- Nincs automatikus hőmérséklet kompenzáció
- Élesítés lehetősége
- Távolság ~ 200 mm
- Minőségi technikai kivitelezés, fém műszertest
- A csomag tartalma: ellenálló műanyag tok, refraktométer, tisztítókendő, pipetta mintavételre, csavarhúzó, magyar használati utasítás
A refraktométer skálája