Egy olyan optikai refraktométerről van szó, amely 0 – 28 % os telítettségű sósvíz oldatok mérésére alkalmas. Némelykor a "pácmérő" kifejezéssel is találkozunk.
Alkalmas az élelmiszerfeldolgozásban használt páclevek, a pékségekben használt oldatok, a sós sajtok (pl. Feta) készítése, húsféleségek pácolása, grillezése és sütése stb. terén.
Skála terjedelme |
Eltérés (hibaérték) |
0 – 28 % |
0.2 % |
Példa: 1 kg vizes oldat, amelyben 100 g az oldott só, akkor 10 % sótartalommal bír.
Víz sótartalma
Édesvíz |
< 0.5 ‰ |
Brakkvíz (félsósvíz) |
0.5 - 30 ‰ |
Tengervíz |
30 - 50 ‰ |
Sóoldat |
> 50 ‰ |
Tipp: a sós oldatok mérésére ajánlott a modell tengervíz mérésére
Mérési eljárás
Az oldatok mérése nagyon egyszerű. Elegendő a mérendő anyagból pár csöpp a refraktométer optikai felületére, a mérőprizmára zárni a fedélkét (ezzel az anyag jobban rátapad a mérőprizma felületére), belenézni az okulár-részbe (fény ellenében tartandó, szükség esetén élesíteni), s így a skálán kényelmesen leolvasható a keresett érték.
Általános technikai paraméterek
- Referencia-hőmérséklet 20 °C
- ATC – automatikus hőmérséklet kompenzáció (10 és 30 °C között)
- Élesítés lehetősége
- Távolság ~ 175 mm
- Minőségi technikai kivitelezés, fém műszertest
- A csomag tartalma: ellenálló műanyag tok, refraktométer, tisztítókendő, pipetta mintavételre, csavarhúzó, magyar használati utasítás
A refraktométer skálája RSA2-ATC