Minden egyes megvásárolt VST-COFFEE készülékhez egy szett filter jár 30 % kedvezménnyel!
Az eszpresszó kávé megfelelő mérésének feltétele a fel nem oldott kávérészecskék és a CO2 eltávolítása a kávéból, t.i. a szilárd anyagtartalom befolyásolhatja a mérés eredményét. Ugyanis a refraktométerrel történő mérés feltételezi, hogy a kávé kizárólag feloldott anyagot tartalmaz (TDS : teljes feloldott szilárdanyagtartalom).
A gőzölt, illetve a papir- vagy vászonfilterrel készített kávékat a mérést megelőzően nem szükséges szűrni.
A fém-filterrel (pl. press-pot, Clover®, trifecta vagy Swiss Gold), készített kávékat csakúgy, mint a sfilter-szűrők nélkül készített kávék (mint pl. a degusztációsi céllal, vagy hidegvíz alapon készített/kevert, és a törökösen készített kávék) mintáit a mérés előtt meg kell szűrni.
Az Aeropress® kávéfőzők papir-filtert alkalmaznak, de mivel a kávé magas nyomás alatt készül a hengerben, ezért ez esetben is javasolt a minta előzetes szűrése.
S akár finomra őrölt a kávé, akár eszpresszó, a mérés előtt mindeképpen ajánlatos ezzel a filterrel megszűrni a mintát, még akkor is, ha a főzés során papírszűrőt használnak.
A csomag tartalma:
- 50 db filter a kávé, ill. eszpresszó kávé mérése számára,
- 5 db. 10 ml-es fecskendő,
- használati mutató.
Eljárás
- Hagyja a kávét kb. 1 percre hűlni, közben a maradék CO2is elpárolog. Ezt követően kavarja a kávét mintegy 5 mp-ig (ezt megteheti a fecskendővel is, pusztán az ismételt feltöltésével és űrítéssel).
- Merítse a fecskendőt a kávéba oly módon, hogy a tű a kávéhabja alá merüljön, de ne érintse a csésze alját – majd töltsön fel 3-4 ml-t.
- A fecskendő tűjére csavarjon fel egy filtert és óvatosan húzza végig.
- Engedjen a fecskendőből kb. 2 ml-t egy tiszta és száraz pohárba (vagy csészébe), majd hagyja 30-60 mp ideig hűlni.
- Tiszta és száraz pipetta segítségével helyezzen pár csepp kihűlt mintát a VST-COFFEE refraktométer mérőprizmájára. Itt is hagyja a mintát 20-30 mp ideig hűlni, ezáltal a minta és a mérőeszköz hőmérséklete a mérés előtt kiegyenlítődik.
- Most a minta alkalmas a mérésre
Minden mérés alkalmával új filtert kell használni. El kell kerülni az előkészített minta szennyeződését, illetve hogy a korábbi mérésekből a filterben visszamaradt minta-maradvány a mérés eredményét ne befolyásolja!
Mivel a filterek nincsenek sterilizálva, ne fogyassza a mérés számára megszűrt kávét /eszpresszót!