Optikai refraktométer mézre egy nagy, jól olvasható skálán 13 – 25 % víztartalmat mér a mézben.
Skála terjedelme | Eltérés (hibaérték) |
13 – 25 % |
0.1 % |
Tipp: Szélesebb mérésterjedelemre van szüksége? Dolgozzon ki egyedi konfigurációt saját, speciális refraktométerére!
Mérési eljárás
A méz mérése refraktométerrel roppant egyszerű. Elegendő a mérendő anyagból pár csöpp a refraktométer optikai felületére, a mérőprizmára zárni a fedélkét (ezzel az anyag jobban rátapad a mérőprizma felületére), belenézni az okulár-részbe (fény ellenében tartandó, szükség esetén élesíteni), s így a skálán kényelmesen leolvasható a keresett érték.
A méz minősége –a víztartalom határértéke (maximuma) a mézben
A méz minőségének megállapítására három különféle eljárás létezik.
A 2001/110/EC Irányelvek – a nedvességtartalom szerinti minőségmeghatározás
- szokásos (legmagasabb 20 %)
- méz seprővirágből (csarab, Calluna), hagyományos sütödei méz (maximum 23 %)
- sütödei méz seprővirágből (csarab, Calluna) (maximum 25 %)
76/2003 Sb. sz. rendelelet – a minőség megállapítása víztartalom (%) alapján
- virágméz, nektárméz – maximum 20 %
- sütödei méz (ipari méz) – maximum 23 %
A sütödei méz olyan méz, amely alkalmas:
- ipari felhasználásra kerül, vagy további feldolgozásra szánt nyersanyag más élelmiszerek számára,
- vagy
- idegen ízzel vagy illattal rendelkezik, vagy
- erjed, esetleg erjedésnek indult, vagy
- túlhevített lehet
Általános technikai paraméterek
- Referencia-hőmérséklet 20 °C
- ATC – automatikus hőmérséklet kompenzáció (0 és 30 °C között)
- Élesítés lehetősége
- Távolság ~ 175 mm
- Minőségi technikai kivitelezés, fém műszertest
- A csomag tartalma: ellenálló műanyag tok, refraktométer, tisztítókendő, pipetta mintavételre, csavarhúzó, 2 ml kalibrációs oldat, kalibrációs blokk/prizma, magyar használati utasítás
A refraktométer skálája