Egy olyan optikai refraktométerről („brixméter“) van szó, amelynek a skálája 0 – 50 °Bx terjedelemben mér (% cukortartalom - Mas Sacch), hibapontosság 0.5 %. Alkalmas a zöldség- és gyümölcslevek, gyümölcs-koncentrátumok, sörbet (szörbet), illetve fagylalt-alapok cukorfokának mérésére.
Skála terjedelme | Eltérés (hibaérték) |
0 – 50 °Bx |
0.5 °Bx |
Példa: 100 g 25 °Bx – fokos oldat 25 g cukrot tartalmaz. Ez azt jelenti, hogy 100 g cukros oldat 25 g cukrot és 75 g vizet tartalmaz. Tehát a cukor 25 tömegszázalék cukrot tartalmaz.
Tipp: használja a számolótábla segédletetünket – az oldat cukorfokának kiszámítására
Termék neve |
°Bx |
|
Termék neve |
°Bx |
olajemulzió vízzel |
0 - 7 |
|
almalé, szénsavval (CO2) dúsított üdítő |
10 - 22 |
fickósör |
0 - 20 |
berkenye |
14 |
paradicsonlé |
3 - 6 |
félszilva |
15 - 18 |
őszibaracklé |
6 - 12 |
duránci szilva |
15 - 22 |
narancslé |
6 - 13 |
tejitalok |
16 - 21 |
sárgabarack |
8 - 11 |
vörösszilva |
18 - 22 |
meggy |
8 - 18 |
boróka - bogyó |
30 |
körte |
8 - 22 |
gyümölcskoncentrátum |
42 - 68 |
szilva |
9 - 14 |
sűrített tej |
52 - 68 |
ringlószilva |
10 - 15 |
növényi olaj |
57 - 90 |
cseresznye |
10 - 18 |
cukorszirup |
58 - 80 |
tárnics - gyökér |
10 - 25 |
gyümölcsdzsem |
60 - 70 |
Mérési eljárás
Bármely anyag mérése nagyon egyszerű. Elegendő a mérendő anyagból pár csöpp a refraktométer optikai felületére, a mérőprizmára zárni a fedélkét (ezzel az anyag jobban rátapad a mérőprizma felületére), belenézni az okulár-részbe (fény ellenében tartandó, szükség esetén élesíteni), s így a skálán kényelmesen leolvasható a keresett érték.
Általános technikai paraméterek
- Referencia-hőmérséklet 20 °C
- ATC – automatikus hőmérséklet kompenzáció (0 és 30 °C között)
- Élesítés lehetősége
- Távolság ~ 160 mm
- Minőségi technikai kivitelezés, fém műszertest
- A csomag tartalma: ellenálló műanyag tok, refraktométer, tisztítókendő, pipetta mintavételre, csavarhúzó, magyar használati utasítás
A refraktométer skálája